-->
A front gyakori jelenség, és hazánkban különösen sokszor, évente több, mint száz alkalommal keseríti meg az arra érzékenyek életét. A front lehet hideg és meleg egyaránt, a frontérzékeny ember pedig rosszul reagál rá, tűrőképességéhez mérten erősebb vagy gyengébb tünetekkel.
A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.
Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás. Mindezek a vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.
Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza. Az asztmás rohamok, az allergiás tünetek felerősödnek, és fokozódnak az ízületi fájdalmak is.
Az egyéni érzékenységet ugyan nehéz befolyásolni, de a vitamindús ételek, a gyümölcsök és zöldségek sokat segíthetnek. Ugyancsak jótékonyak a különböző gyógyfüvek, például az orbáncfű vagy a ginzeng.
A nehéz pillanatok oldására érdemes elsajátítani a relaxálás technikáját, és a mindennapi testmozgásról sem szabad elfeledkezni.
Reumás és ízületi panaszok esetén az érintett testrészek masszírozásával csökkenthetjük a fájdalmat. Érdemes a masszázshoz gyógynövény alapú krémeket használni, ilyen a kurkuma, a fekete nadálytő, vagy az árnika.
Álmatlanság esetén a levendulatea vagy illóolaja levegőben párologtatva, vagy a fürdővízbe csepegtetve hatékony megoldás lehet.
A megfelelő minőségű ételek fogyasztásával, könnyebben átvészeljük a változásokat. Táplálékunk tartalmazzon cinket, magnéziumot, szelént, E-vitamint és minél többet a B-vitamin-csoportból.